Complexgegevens

Complexnummer
526930

Omschrijving

Inleiding

In 1948 gebouwd complex van zeven houten WOONHUIZEN. Na de Tweede Wereldoorlog werd door het Ministerie van Wederopbouw een groot aantal bouwpaketten voor houten woonhuizen uit Oostenrijk naar Nederland geïmporteerd. Van deze als 'Oostenrijkse woningen' bekende huizen (type OW) voor de huisvesting van pachters en ambtenaren werden er 96 toegewezen aan de NOP. De Directie van de Wieringermeer afd. Noordoostpolderwerken plaatste ze in 1948-1949 in Emmeloord (12), Ens (6), Marknesse (6) en bij een aantal boerderijen als tijdelijke woning. Hoewel deze montagewoningen waren bestemd als tijdelijk onderkomen, staan de meeste er nog steeds en verkeren over het algemeen nog in goede staat. Het complex vormt in feite een ensemble met een vijftal Oostenrijkse woningen aan de Acacialaan. Al deze panden hebben in 1963 nieuwe ramen en openslaande deuren gekregen, maar zijn ondanks enkele minder ingrijpende aanpassingen vrijwel ongewijzigd gebleven. De oorspronkelijke, in baksteen opgetrokken schuurtjes vallen eveneens onder de bescherming. Het inwendige van de woningen is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken houten huizen onder met pannen gedekt zadeldaken met een flauwe zeeg en een bakstenen schoorsteen op de nok. De huizen staan op een basis van beton en zijn voorzien van rechtgesloten gevelopeningen. De meeste staan vergezeld van de oorspronkelijke, eveneens vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken bakstenen schuurtjes met zadeldak.

Waardering

Het complex van zeven houten woonhuizen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurhistorische waarde.

- De huizen zijn van cultuurhistorische waarde vanwege het grote belang van dit type huizen voor de Wederopbouw van Nederland in het algemeen en voor de ontwikkeling van de Noordoostpolder in het bijzonder.

- De huizen zijn van architectuurhistorisch belang vanwege de toegepaste bouwmethode en het type.

- Er is tevens sprake van stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de sterke visuele en functionele samenhang tussen de huizen, die bovendien een eenheid vormen met de Oostenrijkse woningen aan de Acacialaan.

- De huizen zijn bovendien van belang vanwege de ruime mate van gaafheid van de hoofdvorm.