Complexgegevens

Complexnummer
527731

Omschrijving

Omschrijving complex:

BOERDERIJCOMPLEX 'de Meijershof' als voortzetting van de voormalige Hof van Borne daterend uit de 12e eeuw bestaande uit een historisch gegroeide BOERDERIJ met POTSTAL (1) en een WAGENLOODS (2). De vrijstaande schuur uit 1960 is nog geen vijftig jaar oud en kan om die reden nog niet beschermd worden ingevolge de Monumentenwet 1988.

Het boerderijcomplex als latere voortzetting van de hof van Borne speelt een belangrijke rol in de ruimtelijke ontwikkeling van de oorspronkelijk agrarische nederzetting. Aanvankelijk is deze rol gering maar later is zij indirect een van de oorzaken van de opkomst van de textielindustrie in Borne. De hof, mogelijk in de 10e of 11e eeuw ontstaan, is sedert 1142 aan de abt van Ruinen gekomen en is in 1206 door de bisschop van Utrecht overgenomen. Het is een van de zes bisschoppelijke hoven die in Twente aanwezig zijn. Het boerderijcomplex 'de Meijershof' is een van de weinige complexen in Borne die nog verwijst naar dit oorspronkelijke agrarische verleden bestaande uit een erf, een boerderij met potstal, een wagenloods, een schuur en opgaand geboomte het zogenaamde 'Rientjesbos'.

Waardering

Het BOERDERIJCOMPLEX 'de Meijershof' bestaande uit een BOERDERIJ met POTSTAL en een WAGENLOODS is van algemeen architectuurhistorische, cultuurhistorisch en stedenbouwkundige waarde:

- als goed en gaaf voorbeeld van een historisch gegroeid boerderijcomplex bestaande uit een boerderij met potstal, het erf met 'Rientjesbos', een wagenloods en een schuur (1960);

- als voortzetting van het bisschoppelijk Hof van Borne. De hof, mogelijk in de 10e of 11e eeuw ontstaan, is sedert 1142 aan de abt van Ruinen gekomen en is in 1206 door de bisschop van Utrecht overgenomen. Het is een van de zes bisschoppelijke hoven die in Twente aanwezig zijn;

- vanwege de belangrijke rol die het Hof van Borne heeft gespeeld in de ruimtelijke ontwikkeling van de nederzetting;

- als nog het enige uitgesproken agrarische element binnen het beschermde gezicht 'Oud Borne' als verwijzing naar de oorspronkelijke agrarische nederzetting.