Complexgegevens

Complexnummer
529876

Omschrijving

Inleiding

HOFJE "Patrimonium's Hof" in 1915 gebouwd, in opdracht van de woningbouwvereniging Patrimonium, in de trant van het Rationalisme, naar ontwerp van architect A.K. Kruithof. Het hofje omvat een dubbele ring van (bijna) gesloten WOONBLOKKEN, met in totaal 104 woningen en enkele (voormalige) winkels, rond een plantsoen met FONTEIN. Het complex bestaat uit drie onderdelen.

N.B. Het hofje is in 1992 gerenoveerd, waarbij de originele (houten) kozijnen zijn vervangen. Tijdens de renovatie zijn replica's geplaatst van de oorspronkelijke gietijzeren lantaarns. De achtergevels zijn tijdens de renovatie ingrijpend gewijzigd en ook inwendig zijn de woningen geheel gerenoveerd.

Omschrijving

Hofje bestaande uit één bijna gesloten vierkant woonblok van twee bouwlagen en een kapverdieping, aangelegd rond een vierkante binnenhof met afgeschuinde hoeken, en één gelijkvormig woonblok dat hier omheen ligt en met de voorgevels op de straat georiënteerd ligt. In de binnenhof bevindt zich een vierkant plantsoen, eveneens met afgeschuinde hoeken, met in het midden een fontein en afgesloten door middel van een (niet meer oorspronkelijk) ijzeren hekwerk. Rondom het plantsoen ligt, langs de woningen, een straat. De binnenhof is toegankelijk via een doorgang tussen de woonblokken in de Jasmijnstraat en een getoogde poort in de woonblokken in de 1e Balsemienstraat. Tussen de twee woonblokken bevinden zich tuintjes. De woonblokken zijn opgetrokken in baksteen met spaarzaam siermetselwerk in donker geverfde baksteen in de vorm van een band onder- en bovenaan alle voorgevels, blokvormige motieven ter hoogte van trappenhuizen en ruitvormige motieven in de puntgevels. De overkragende zadeldaken zijn gedekt met rode pannen en hebben houten geprofileerde dakgoten op klossen en gemetselde schoorstenen op de nokken. De gevels van de woonblokken zijn voorzien van grotere en kleinere puntgevels. De rechthoekige vensteropeningen hebben heel licht getoogde gemetselde rollagen en gemetselde waterdorpels. De woningen hebben houten deuren voorzien van een klein ruitvormig venster en bovenlichten met roedenverdeling. De deuren hebben granito onderdorpels en de houten deurkozijnen tussen de gekoppelde voordeuren zijn voorzien van een zuilachtige detaillering met natuurstenen basementen en houten 'kapitelen'.

Waardering

Uit 1915 daterend hofje "Patrimonium's Hof" in rationalistische trant van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische, typologische en ensemblewaarde, als voorbeeld van vroeg twintigste-eeuwse sociale woningbouw in dubbele hof-aanleg.