Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519892
Complexnummer
519890 - Pelikaanstraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82673/84
Kadastrale aanduiding
Leeuwarden D 2898
Leeuwarden D 2897
Pelikaanstraat 25, 8916 AD te Leeuwarden
Pelikaanstraat 27, 8916 AD te Leeuwarden

Omschrijving

DUBBELE VILLA Pelikaanstraat 25-27 deel uitmakend van het COMPLEX Pelikaanstraat 17 en 23, 25 en 27, 29 en 31, in 1930 in Interbellum Architectuur ontworpen door D. Kalma en G. Witteveen in de Pelikaanstraat die in die periode volgebouwd is met vooral herenhuizen in rijen en koppels en enkele losstaande villa's. Bij het middelste koppel, de nrs. 25 en 27, is de erkerpartij over meer dan twee lagen uitgebouwd tot een enigszins gebogen geveltop met een afgewolfde kap. De andere woningparen hebben geen uitgebouwde geveltoppen. In de deftige straat vormt het complex van deze rijzige en van hoge rieten kappen voorziene dubbele villa's het hoogtepunt.

Omschrijving

EXTERIEUR: De dubbele villa is op nagenoeg rechthoekige plattegrond gebouwd met inspringingen op de hoeken en erkeruitbouwen in het midden van de voorzijde; uitbouwen van één laag voor bijkeukens en kolenhokken aan de achterzijde. Twee bouwlagen hoog met hoge rietgedekte kappen. Alle gevels gemetseld van gemêleerd oranjerode baksteen in drielingformaat, verwerkt in een klezoor-achtig verband met verdiepte lintvoegen. Bij de woningen nrs. 25 en 27 zijn de gekoppelde erkers voor de verdieping en zolder tot gevelpartij uitgebouwd. De erker is voorzien van een gemetseld hoekpenant met uitgemetselde lagen, een breed venster aan de voor- en een smal, staand venster aan de zijkant. De zij- of hoekkamer is achter een terras met muurtje aan de voorzijde voorzien van openslaande deuren. Bij nr. 25 zijn terras en muurtje verdwenen; van de openslaande deuren is alleen het kozijn origineel (de deuren zijn vervangen door vensters). De verdieping van de middenpartij is voorzien van drie gekoppelde, staande vensters die in het midden met die van de naastligger zijn verbonden met een stevig ornament van verticaal lijstwerk. Onder de afwolving is de zolder geopend met een dubbel venster, die met het vensterpaar van de naastligger verbonden is door middel van een expressieve console onder de afwolving. Op verdieping van de terugspringende hoekpartij zitten hoekkozijnen met aan voor- en zijkant staande vensters. In het midden van de zijgevel is de ingangspartij onder een betonnen luifel geplaatst. De originele deuren zijn voorzien van lijstwerk en deurlichten in geometrische vormen. Boven de ingangspartij een tweedelig venster ter verlichting van het trappenhuis. In de zijgevel aan de voorkant een zijvenster van de zijkamer en aan de achterzijde een drieledig keukenvenster. De achtergevel is op de begane grond in het midden iets uitgebouwd tot een met de naastligger gekoppelde erkerpartij met op de hoek een uitgebouwde bijkeuken (bij nr. 25 niet meer aanwezig). Daarboven een doorlopend plat dak met houten hek; boven de erker openslaande deuren met zijlichten, boven de bijkeuken een glaspaneeldeur met zijlicht. Op het achterschild van de rietkap is een in het midden gekoppelde dakkapel met twee tweelichtsvensters uitgebouwd. Naast de dakkapel is op het achterschild een hoge schoorsteen uitgemetseld. De voortuinen zijn van de openbare weg afgegrensd door gemetselde muurtjes met penanten, waartussen niet alle zwaaihekken meer aanwezig zijn.

INTERIEUR: De oorspronkelijke indeling van de woningen is deels gemoderniseerd. De suitepui tussen de woonvertrekken is verwijderd. Tevens is de keuken vergroot met de gehele of gedeeltelijke ruimte van de bijkeuken. De tuinpui van nr. 25 is vervangen en vergroot. De in een afgeronde omlijsting geplaatste paneeldeuren zijn oorspronkelijk. De vestibule met glasdeur met roeden, betegelde lambrisering (nr. 27) en hal met trappenhuis met de voor Kalma en Witteveen kenmerkende houten balustraden met uitgespaard golfmotief zijn oorspronkelijk. De indeling van de verdiepingen is goeddeels oorspronkelijk met balkenplafonds, paneeldeuren, kastenwanden en onder de kap kamers, afgetimmerd met wanden van houten schroten.

WAARDERING

De dubbele villa is van algemeen architectuurhistorisch, architectonisch en stedenbouwkundig belang

- als kenmerkend voorbeeld van een dubbele villa van het architectenkoppel Kalma en Witteveen;

- vanwege de uitwendig nagenoeg gave, representatieve en volumineuze levendigheid in Interbellum Architectuur en de inwendige, hier en daar gemoderniseerde heldere geleding en eenvoudige inrichting;

- vanwege de volumewerking van dit element van het complex van de drie rijzige, van hoge rieten kappen voorziene en symmetrisch geordende dubbele villa's die vooral door hun levendige ruimtelijke geleding in de deftige straat het hoogtepunt vormen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519890. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1930
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa dubbele villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kalma ; Stad Leeuwarden
architect / bouwkundige / constructeur
Witteveen, onbekend ; Stad Leeuwarden
architect / bouwkundige / constructeur