Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524877
Complexnummer
524874 - Complex Nieuwlandersingel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82755/28
Kadastrale aanduiding
Alkmaar F 1811
Nieuwlandersingel 53, 1814 CK te Alkmaar

Omschrijving

Inleiding

HERENHUIS "Schoonzicht" in Art Nouveaustijl uit 1907, tegelijkertijd gebouwd met het naastgelegen pand Hofdijkstraat 2, naar ontwerp van de architect E. Kalverboer. Het pand maakt onderdeel uit van het complex "Nieuwlandersingel" langs de Singelgracht tegenover het Kennemerpark in Alkmaar.

Omschrijving

Het herenhuis heeft een langwerpige rechthoekige plattegrond en telt boven het souterrain twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een afgeknot schilddak met aan de voorzijde rode tuiles du Nord en aan de achterzijde gesmoorde pannen. De voorgevel is opgetrokken in gele verblendsteen, de achtergevel in bruine baksteen. De schuifvensters onder lateien van grijze (kunst)steen zijn deels nog voorzien van de oorspronkelijke kleine roedenverdeling in de bovenlichten.

De voorgevel telt drie vensterassen, waarvan de middelste is verhoogd tot een recht gesloten topgevel met hoeklisenen die worden bekroond natuurstenen blokken. In de middelste vensteras op de verdieping openslaande deuren naar een klein balkon met gemetselde balustrade op consoles. In de geveltop een zoldervenster met kleine roedenverdeling in het bovenlicht. De linker vensteras bevindt zich in een afgesnoten geveldeel. De rechter vensteras bevat op de bel etage de verdiepte entree in getoogd portiek. Een trap van 6 treden leidt naar de oorspronkelijke paneeldeur in Art Nouveau trant. Boven de portiek een gevelsteen met de naam en op de verdieping een venster met openslaande ramen en kleine roedenverdeling in het bovenlicht. Rechts van de topgevel een later toegevoegde grote dakkapel. In de achtergevel op de bel etage een dubbele glasdeur met zij- en bovenlichten en links een eenvoudige glasdeur en venster. Op de verdieping rechts een openslaande deur naar balkon en daarboven een zoldervenster. Links boven elkaar twee rondboogvormige traplichten.

Waardering

Het herenhuis "Schoonzicht" uit 1907 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels gave representant van de Art Nouveaustijl, zowel uit- als inwendig, uit het oeuvre van de architect Kalverboer. Het huis heeft tevens situationele waarde als onderdeel van het complex "Nieuwlandersingel" dat zeer beeldbepalend is gesitueerd langs de zuidrand van de Singelgracht tegenover het Kennemerpark.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524874. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1907
1907
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kalverboer, E. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur