Inleiding

Complex bestaande uit een basilikale kerk in neo-romaanse trant, naar ontwerp van P. Soffers in 1876 gebouwd, links daarvan een neo-classicistische pastorie uit 1875 met enkele aanbouwen, het bijbehorende kerkterrein waarop een restant van een landschapstuin achter de kerk en de pastorie gelegen en het voorste deel van de daarachterliggende begraafplaats met baarhuisje. De eigenlijke begraafplaats valt niet onder de bescherming. Mogelijk zijn kerk en pastorie op het terrein van een voormalige buitenplaats gebouwd uit welke tijd nog de bijgebouwen achter de pastorie en het restant van de landschapstuin dateren. De garage-aanbouw ten noorden van de pastorie valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

De driebeukige kerk met fronttoren heeft een basilikale opzet met lage aanbouwen waarin dubbele transepten zijn opgenomen en een vijfvlaks absis aan het koor. Het uiterlijk van de kerk is sinds de bouw, op enkele details aan en bij de entree na, niet gewijzigd. Het interieur is sterk versoberd. De pastorie met streng symmetrische, gepleisterde lijstgevel van twee bouwlagen onder een schilddak is min of meer karakteristiek voor pastorieën in de regio. De in ambachtelijk-traditionele bouwtrant uitgevoerde aanbouwen aan de achtergevel van de pastorie wijken hier in stijl duidelijk van af en vertegenwoordigen een eerdere bouwperiode.

Waardering

Complex van kerk, pastorie en omliggend terrein van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden en van ensemblewaarden.