Omschrijving

De buitenplaats Heijsterum bestaat uit een langgerekt rechthoekig hoofdgebouw met twee torens; daaraan vast ten noorden een boerenwoning en een schuur; verder een tuinmuur met paviljoen. Alles in een kleine landschapsparkaanleg van eenvoudige allure. Het geheel heeft een utilitair-agrarisch karakter. Het complex ligt ten westen van het dorp Linne en wordt aan de noordzijde begrensd door agrarische gronden van derden, aan de oostzijde door een onverharde eigen weg en aan de zuid- en westkant door een smalle asfaltweg, Weerd genaamd. Het complex bestaat uit HOOFDGEBOUW (1), PARKAANLEG (2), BOERDERIJ en SCHUUR (3), TUINMUUR met PAVILJOEN (4) en KAPEL (5).

N.B: niet beschermenswaard zijn het zwembad in en de nieuwe inrichting van de achtertuin en de nieuwe ovale gras/grindinrichting van het voorplein; evenmin de nieuwe houten schuren achter de tuinmuur.

Waardering

De buitenplaats Heijsterum is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de ouderdom en de hoge mate van gaafheid van met name het landschapspark ten westen van het huis.