Inleiding

Aan de zuidzijde van de G.J. Doorninkweg op het punt waar deze overgaat in de haaks hierop staande Wentholtstraat bevindt zich het grotendeels uit 1926 daterende BOERDERIJCOMPLEX genaamd PILLEN bestaande uit: 1.\tBOERDERIJ 2.\tVARKENSSCHUUR 3.\tWAGENSCHUUR De bijzonder gaaf bewaarde en met name voor wat het interieur betreft rijk uitgevoerde hallehuisboerderij werd evenals de naastgelegen varkensschuur gebouwd naar ontwerp van de aannemer B. EBBERS uit Barlo. Bij de bouw werd deels gebruik gemaakt van onderdelen van een oudere voorganger. Een merkwaardigheid vormt de voorgevel van de varkensschuur die behandeld is als betrof het de gevel van een woonhuis. De in een traditionele trant gebouwde boerderij bezit in detaillering nog elementen van de Art Nouveau en de Neo-Renaissancestijl. Achter de boerderij bevindt zich nog een wagenschuur die mogelijk deels nog dateert uit de negentiende eeuw. De oorspronkelijke erfaanleg waartoe o.a. een laantje met oude bomen behoort is nog grotendeels aanwezig. Voor de boerderij bevinden zich vier leilinden. Het westelijk deel van de G.J. Doorninkweg, die tegenwoordig ter hoogte van de boerderij doodloopt, sloot oorspronkelijk aan op het ten westen van de Aaltenseweg gelegen, nu geïsoleerde, gedeelte van dezelfde weg.

Omschrijving

De éénlaags BOERDERIJ is evenals de VARKENSSCHUUR en de WAGENSCHUUR gebouwd op een rechthoekige plattegrond en voorzien van een zadeldak. Deze daken zijn respectievelijk voorzien van rode Muldenpannen, rode Oud-Hollandse pannen en gemengd toegepaste rode en zwarte Muldenpannen. De gevels van de boerderij en de varkensschuur zijn opgetrokken in baksteen gemetseld in kruisverband en zijn voorzien van een omlopende gepleisterd plint. De voor- en achtergevels van de boerderij worden afgesloten door van een eenvoudig profiel voorziene windveren. De zijgevels worden afgesloten door bakgoten op gesneden klossen. De vensters van het voorhuis van de boerderij worden afgesloten door blinde gepleisterde segmentboogjes die voorzien zijn van een florale decoratie in de trant van de Art Nouveau. Het achterhuis heeft in de zijgevels getoogde opgeklampte staldeurtjes waartussen zich getoogde ijzeren stalraampjes bevinden. De symmetrisch achtergevel heeft in het midden een door een korfboog afgesloten deeldeuropening. Verder bezit de gevel twee rondboogvensters en twee door segmentboogjes afgesloten staldeurtjes. De boerderij bezit een bijzonder gaaf bewaard en rijk uitgevoerd interieur waarvan met name de nog intact zijnde, in een groot aantal technieken uitgevoerde, beschildering opvalt.

De varkensschuur bezit in de symmetrisch ingedeelde voorgevel door segmentboogjes afgesloten vensters alsmede een op deze wijze afgesloten deur. De zijgevels bezitten getoogde mestdeurtjes en getoogde ijzeren stalramen. De achtergevel is voorzien van een getoogd staldeurtje, ijzeren rondbogig afgesloten stalraampjes en een hooiluik. De in baksteen opgetrokken zijgevels van de wagenschuur zijn grotendeels in de loop der tijd vernieuwd. De voor- en achtergevel zijn van een beplanking voorzien waarbij de voorgevel voorzien is van dubbele inrijdeuren en halfronde ijzeren stalraampjes. De achtergevel bezit rechts in de gevel inrijdeuren.

Waardering

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een HALLEHUISBOERDERIJ met VARKENSSCHUUR naar een ontwerp van B. EBBERS uit 1926 en een WAGENSCHUUR.

Architectuurhistorische waarden:

-\tHet complex vormt een goed en gaaf bewaard voorbeeld van een in een traditionele trant gebouwde boerderij van het hallehuistype uit het interbellum met een deels nog aan de Art Nouveau en de Neo-Renaissance ontleende detaillering. Het complex valt op door de esthetische kwaliteiten van het ontwerp zowel in het exterieur als het interieur. Opvallend is de afstemming van de voorgevel van de varkensschuur op de voorgevel van de boerderij. De boerderij wordt gekenmerkt door de sobere doch zorgvuldige vormgegeven detaillering. Dit komt onder meer tot uitdrukking in de toepassing van gedecoreerde boogtrommels en het zorgvuldig afgewerkte ingangsportiek. De boerderij, in het bijzonder het voorhuis, bezit een zeldzaam gaaf bewaard en rijk uitgevoerd interieur van het voorhuis waarin tal van voor de bouwtijd kenmerkende afwerkingstechnieken toegepast zijn. \t \t Stedenbouwkundige waarden:

-\tHet complex vormt een onderdeel van het historisch gegroeide landschappelijk gebied ten zuiden van de dorpskern van Lichtenvoorde en speelt daarin een beeldbepalende rol door de ligging aan de zuidzijde van de G.J. Doorninkweg in de bocht met de Wentholtstraat.

Cultuurhistorische waarden:

-\tHet complex vormt een representatief voorbeeld van de functionele en de typologische ontwikkeling van de boerderij van het hallehuistype met bijgebouwen in de Achterhoek tijdens het interbellum en geeft een uitzonderlijk goed beeld van het boerenbedrijf en -leven in deze periode.