Inleiding

Het complex 'De Vrije Blick' bestaat uit een WOONHUIS (1), TUINAANLEG met TUINKOEPELTJE (2), PORTIERSWONING (3), TOEGANGSHEK (4), KOETSHUIS (5). Oorspronkelijk werd het landhuis 'Hertenkamp' genoemd, mogelijk een verwijzing naar het gebied ten noorden ervan met het toegangshek, waarop een hekpijler een hert staat. De gebouwen zijn in 1917 gebouwd naar ontwerp van de architect W.A. Lensvelt in Engelse Landhuisstijl, wat blijkt uit de plattegrondindeling en de detailleringen. Aan de Engelse architectuur ontleend is onder meer de aanwezigheid van een met een schouw uitgevoerde centrale 'hall', die is doorgetrokken tot tweede verdieping.

Voor de tuinaanleg in Gemengde Tuinstijl is Lensvelt bijgestaan door de Utrechtse tuinarchitect H. Copijn dateert. Ze bestaat uit in de Nieuwe Geometrische tuinstijl bij het landhuis en een landschappelijk park met restanten van het oorspronkelijke duinbos.

Omschrijving

Het terrein van De Vrije Blick ligt tussen de Buurtweg (oost) en de duinrand (west) ingeklemd. De Hertelaan maakt bij de ingang tot het terrein een scherpe bocht in noordwestelijke richting. In de bocht staat de dienstwoning met toegangshek en daarachter ligt het landhuis. Het hoefijzervormige koetshuis vormt de beëindiging van de Hertelaan in noordwestelijke richting.

Waardering

Het complex De Vrije Blick uit 1917 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als representatief voorbeeld van een vroeg 20ste eeuws landhuis met bijgebouwen, naar analogie van historische buitenplaatsen, kenmerkend voor de eerste fase in de ontwikkeling van Wassenaar tot villadorp.

- vanwege de Engelse Landhuisstijl. De complexonderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het complex heeft hoge ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en stilistische samenhang tussen de verschillende complexonderdelen.