Complexgegevens

Complexnummer
496548

Omschrijving

Inleiding

Blok van drie aaneengebouwde herenhuizen, tussen 1913 en 1915 in overgangsstijl op de, tot stadswandeling getransformeerde, vml. stadswallen gebouwd op opmerkelijk kleine percelen.

Omschrijving

Het blok als geheel vertoont een twee lagen hoge voorgevelpartij in gladde rode baksteen, sterk verlevendigd door gemetselde erkers, risalieten, pinakels, gevelsprongen, gemetselde, halfopen balustrades, boogconstructies, gekanteelde afdekkingen en gevelbanden en -blokjes in wittige steen; tegelvullingen in de boogtrommels.

Deels voorzien van platte daken, deels van een eenzijdig schilddak en een schilddak met plat, gedekt met geglazuurde rode tuile du nord en dito kruispannen.

De relatief eenvoudige achtergevels zijn opgetrokken uit kalkzandsteen met rode banden en voorzien van uitbouwen met rijke, houten deuren.

De afscheiding van de voortuinen bestaat uit betonnen hekpalen waartussen een sober smeedijzeren hekwerk.

De woningen maken onderdeel uit van het relatief kleine gedeelte van de voormalige stadswallen dat bebouwd is.

Waardering

De forse en rijk uitgevoerde woningen zijn gebouwd in een voor Zierikzee en Zeeland bijzondere schakeling en vormgeving. De architectuur maakt daarbij gebruik van, voor de bouwtijd, kenmerkende decoraties, vormen en materialen. De bouw op deze bijzondere lokatie, door de uitzonderingspositie in Zierikzee des te opvallender, is het gevolg van een karakteristieke stadsontwikkeling uit het begin van de twintigste eeuw. Als zodanig bezitten de bedoelde woningen architectuur- en cultuurhistorische waarde en zijn ze van belang voor het aanzien en de stedebouwkundige ontwikkeling van de stad.