Complexgegevens

Complexnummer
502368

Omschrijving

Inleiding

Rooms katholiek KERKGEBOUW met bijbehorende PASTORIE, PAROCHIEHUIS en KOSTERSWONING

De complex-onderdelen staan naast elkaar aan de westzijde van de Ridderstraat. Van links naar rechts (van zuid naar noord) zijn dit de vrijstaande kosterswoning, vervolgens de kerk, pastorie en parochiehuis die zijn aaneengebouwd. Tussen het koor van de kerk en de pastorie staat een afzonderlijk bouwvolume ten behoeve van de sacristie. Sacristie en pastorie vormen de westzijde van een rechthoekig plein rechts (N) naast de kerk. Het haaks op de pastorie en evenwijdig aan de oost-west gesitueerde hoofdrichting van de kerk gebouwde parochiehuis vormt de noordzijde van het genoemde plein. Sacristie en kosterswoning zijn in een vergelijkbare architectuur gebouwd. Alle gebouwen zijn opgetrokken in baksteen met siermetselwerk; de kerk heeft leidaken, de overige daken zijn met diverse pannen gedekt.

Ten westen van het complex, aan de Westerstraat, ligt een bijbehorende begraafplaats, die als apart object is beschreven onder

Waardering

Het complex van kerkgebouw, pastorie, parochiehuis en kosterswoning is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van een rooms-katholiek kerkcomplex, waarvan met name de kerk een belangrijke situationele waarde heeft.