Complexgegevens

Complexnummer
504680

Omschrijving

Inleiding

Op de hoek van de Ruysdaelstraat en Pieter Baststraat in rationalistische trant opgetrokken KERK met bijbehorende PASTORIE en SACRISTIE met 'LEERINGKAMER' (de laatste aan de Pieter Baststraat) uit 1913-1914 naar een ontwerp van J.W.F. Hartkamp in opdracht van C.G. van Riel (voorzitter) en F.H. de Haan (secretaris) namens het Bestuur van de Oude Bisschoppelijke Clerezij. Achter de pastorie ligt een in neo-renaissancistische vorm aangelegde rechthoekige tuin. Aan weerszijden van het neo-romaanse kerkportaal zijn sierijzeren hekken geplaatst. De constructiewerkzaamheden werden uitgevoerd door de Amsterdamsche Fabriek van Cement-ijzerwerken (Systeem Mortier). De aannemer was G. Roelofsen en Zn.

De kerk is een voortzetting van de voormalige statie 'De Ooievaar' aan de Barndesteeg.

Het interieur bestaat deels uit oudere realia afkomstig uit de Barndesteeg en uit de Oud-Katholieke schuilkerk aan de Brouwersgracht en deels uit recentere onderdelen.

Omschrijving

Op een L-vormige plattegrond opgetrokken kerkcomplex karakteristiek voor de tijd van ontstaan vanwege de vormgeving in rationalistische architectuur met neo-romaanse elementen (portaal). De gebouwen zijn van baksteen met rond de vensters natuurstenen aanzet-, hoek- en sluitstenen. Voor de omschrijving van de interieuronderdelen van verschillende aard zie de objectomschrijving bij Ruysdaelstraat 39.

Waardering

Het complex is van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde vanwege zijn bouwkundige details, onder andere van de toren.

Van zeer groot cultuurhistorisch belang zijn echter vooral de historische onderdelen van het interieur die eens behoorden aan de voormalige statie 'De Ooievaar' aan de Barndesteeg, met name het altaar in Louis XVI-stijl, de preekstoel uit circa 1750 en de communiebank. Van groot belang zijn ook een Maria-beeldje en de beelden van Petrus en Paulus (waar de kerk aan gewijd is) en die van Willibrord en Johannes, afkomstig uit de Oud-Katholieke schuilkerk aan de Brouwersgracht, evenals de recentere doopvont met zinken deksel en een koperen kandelaar.

Historisch is de kerk van belang als voortzetting van een oude statie. Tot slot van belang voor de directe omgeving vanwege de monumentale toren en de ligging op de hoek van de Ruysdaelstraat en de Pieter Baststraat.