Complexgegevens

Complexnummer
509430

Omschrijving

Inleiding

COMPLEX bestaande uit rooms-katholieke KERK en PASTORIE daterend uit respectievelijk 1927 en 1926, een rooms-katholieke BEGRAAFPLAATS met ROUWKAPEL van omstreeks 1873 en BEGRAAFPLAATSHEK van omstreeks 1927, en een rooms-katholiek SCHOOL- annex SOCIETEITSGEBOUW oorspronkelijk daterend uit 1873.

De rooms-katholieke Sint Bonifatiuskerk is gelegen in het vroegere gehucht Den Hoorn op een driesprong van de doorgaande weg van Wehe-den Hoorn naar Mensingeweer met de weg naar het dorp Warfhuizen. De pastorie die ten zuiden van de kerk staat, wordt er door middel van een gang mee verbonden. Omwille van het verschil in functie en de duidelijkheid in de omschrijving worden kerkgebouw en pastorie als twee afzonderlijke objecten beschouwd. Ten oosten van de kerk staat het school- annex sociteitsgebouw. Eind jaren tachtig is achter dit gebouw een nieuwe school gebouwd. Iets verderop aan de Warfhuisterweg ligt de begraafplaats. Tussen de pastorie en de begraafplaats zijn, op kavels die vroeger vermoedelijk tot de kerk behoorden, in het begin van de jaren negentig enkele woonhuizen gebouwd.

Waardering

Complex van rooms-katholieke Sint Bonifatiuskerk met bijbehorende pastorie, school en begraafplaats met rouwkapel en hekwerk van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

- als gaaf voorbeeld van een RK-complex in de provincie Groningen

- vanwege de hoge esthetische kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het complex

- vanwege de wijze van inrichting van het complex

- vanwege de beeldbepalende ligging van het complex in het dorp Wehe-Den Hoorn, alsmede in het omringende landschap