Complexgegevens

Complexnummer
511109

Omschrijving

Inleiding

Complex landgoed "Vinkenduin", bestaande uit vier onderdelen: HOOFDGEBOUW, TOEGANGSHEK, DIENSTWONING MET INPANDIGE DUBBELE GARAGE en BOSPAVILJOEN. Het landgoed Vinkenduin maakte sinds het midden van de 18de eeuw onderdeel uit van het naastgelegen landgoed Leyduin. Het landgoed, dat behoort tot de Vogelenzangse landgoederenreeks van Koekoeksduin, Leyduin, Vinkenduin en Woestduin, omvat een driehoekig terrein van circa 23 hectare grootte dat wordt omsloten door de Vogelenzangseweg in het westen, de Leyweg II in het noordoosten en de Woestduinweg in het zuidoosten. Vinkenduin werd vanaf de 18de eeuw bebouwd met onder meer een boerderij en een vinkenhuis. De naam Vinkenduin komt van de 18de-eeuwse vinkenbanen welke hier lagen. In 1919 werd Vinkenduin van Leyduin afgescheiden. De nieuwe eigenaresse, mejuffrouw A.I. Prins, liet in 1920 de Heemsteedse architect A. de Maaker een plan maken voor een nieuwe inrichting van Vinkenduin. Als bebouwing hierop ontwierp De Maaker onder meer een hoofdgebouw met bijbehorend toegangshek, een dienstwoning met inpandige dubbele garage en een bospaviljoen. In 1920 werd als eerste het als theehuis dienst doende bospaviljoen gebouwd, in 1924-1925 gevolgd door de bouw van het hoofdgebouw op de plek van de voormalige boerderij. In hetzelfde jaar werd ook de dienstwoning met inpandige garage gebouwd. In 1926 werd als laatste het toegangshek tot het buitenhuis Vinkenduin gebouwd. De tuinarchitect L.A. Springer werd door De Maaker aangezocht om de tuin en de landschappelijke parkaanleg te ontwerpen. Heden ten dage is van de door Springer ontworpen tuin- en parkaanleg niet veel meer zichtbaar. Wel resteert nog in grotendeels oorspronkelijke staat de bovengenoemde bebouwing van hoofdgebouw, toegangshek, dienstwoning en bospaviljoen, welke kenmerkend is voor de ontwikkeling van de buitenplaats in de jaren 1920-1926 en dientengevolge onder de bescherming valt. Het landgoed, dat sinds 1983 in eigendom is bij de provincie Noord-Holland en in beheer is bij het N.V. PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, wordt nog steeds bewoond, zij het dat de verscheidene objecten nu dienen als zelfstandige woonhuizen.

N.B. De tuin- en parkaanleg vallen, evenals de overige bebouwing op het landgoed Vinkenduin, buiten de bescherming.

Omschrijving

De door architect A. de Maaker in de jaren 1920-1926 ontworpen objecten op het landgoed Vinkenduin zijn, met uitzondering van het hoofdhuis en het toegangshek, niet in een zelfde stijl gebouwd. Het nabij de Vogelenzangseweg aan de westzijde van het landgoed gelegen hoofdgebouw is gebouwd in een stijl die teruggaat op het laat 17de-eeuwse en vroeg 18de-eeuwse Hollandse baksteenclassicisme, waarbij in de decoratie gebruik werd gemaakt van de Lodewijk-stijlen. Ook het bij het hoofdgebouw behorende toegangshek, dat direct aan de Vogelenzangseweg ligt, heeft kenmerken van deze stijl. Het deels houten bospaviljoen, gelegen op het noordoosten van het terrein nabij de Leyweg II, is echter eenvoudig van architectuur evenals de op de noordpunt van het landgoed, hoek Vogelenzangseweg/Leyweg II, gelegen dienstwoning met inpandige dubbele garage.

Waardering

Het complex landgoed "Vinkenduin" is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt. De door A. de Maaker in de jaren 1920-1926 ontworpen bebouwing op het landgoed Vinkenduin vormt een belangrijk element in de ontwikkelingsgeschiedenis van het in aanleg oudere landgoed Vinkenduin en heeft onderling, maar ook in relatie tot het landgoed, een grote ensemblewaarde. Daarnaast heeft een deel van de objecten afzonderlijk architectuurhistorische waarde. Tevens zijn de objecten van belang binnen het oeuvre van de architect A. de Maaker.