Complexgegevens

Complexnummer
513713

Omschrijving

Inleiding

Op het aan de verbindingsweg tussen Eindhoven en Hasselt gelegen landgoed Treeswijk bevinden zich een LANDHUIS en een tweetal DIENSTWONINGEN, tot stand gekomen in 1828-29 in opdracht van de president van de rechtbank te Eindhoven, Mr. A.A. van Veldhoven.

Omschrijving

Het landgoed ligt aan de noord-zuidgerichte hoofdweg en bestaat uit een blokvormig landhuis, met iets noordelijk ervan de gekoppelde dienstwoningen, die dicht bij de weg zijn gelegen. Het geheel ligt in een uitgestrekt gebied met naaldbos beplante percelen en is omgeven door een landschappelijke tuin met ouder geboomte, mogelijk uit de periode van de stichting.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van buitenplaatsten aan de uitvalswegen van de industriesteden. Het complex heeft architectuurhistorisch waarden vanwege de zeer late neo-classicistische detaillering van het landhuis. Het heeft ensemblewaarden wegens de samenhang van de bebouwing met de inrichting van de landschappelijke tuin. Het complex is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.