Complexgegevens

Complexnummer
518169

Omschrijving

Inleiding

Boerderijcomplex 'Arendshoeve' gelegen aan de Gaag en bestaande uit een BOERDERIJ met aangebouwde karnschuur en een vrijstaande WAGENSCHUUR. Boerderij en wagenschuur zijn opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, het dwarsgeplaatste woonhuis vertoont elementen van het neoclassicisme.

De boerderij is omstreeks 1860 gesticht door Arend Noordam, lid van een locale bestuurdersfamilie, en later door vererving overgegaan op de familie Van der Lelie. Deze familie had ook de nabijgelegen boerderij Commandeurskade 36, die naar voorbeeld van de Arendshoeve werd gebouwd, en tevens de molen De Drie Lelies in bezit.

NB: De moderne schuur en de sterk gewijzigde schuur achter de wagenschuur zijn voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

De boerderij ligt met het dwarshuis parallel aan de dijk langs de Gaag. Tegen de noordgevel van het bedrijfsgedeelte van de boerderij bevindt zich een aangebouwd octogonaal karnhuis. De wagenschuur bevindt zich ten zuiden van de boerderij met de noklijn iets gedraaid ten opzichte van die van het bedrijfsgedeelte van de boerderij. Op het achtererf bevindt zich een moderne schuur en achter de wagenschuur een sterk gewijzigde schuur. Het erf bevat onder meer een moestuin aan de noordzijde van de boerderij.

Waardering

Boerderijcomplex Arendshoeve bestaande uit boerderij en bijbehorende wagenschuur is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang.

De architectuurhistorische en typologische waarden zijn gelegen in de voor de streek karakteristieke hoofdvorm van hoofdgebouw en schuur, de aanwezigheid van een inpandig melkhok en een karnschuur, de rijke detaillering en de in het interieur bewaard gebleven onderdelen.

Het boerderijcomplex heeft ensemblewaarde omdat de verschillende complexonderdelen grotendeels gaaf bewaard zijn gebleven en stilistische, ruimtelijke en functionele relatie onderhouden.

Het boerderijcomplex heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de landschappelijke situering aan de Gaag, in het polderlandschap van Midden-Delfland. Hierbij is sprake van een bijzondere relatie met de nabijgelegen, vergelijkbaar opgezette boerderij Commandeurskade 36.