Complexgegevens

Complexnummer
519165

Omschrijving

Inleiding

Op een ouder landgoed (98 ha) met eiken- en beukenlanen, loofhout, open weidegebied, uitzichtheuvel en vijvers staan verschillende, oorspronkelijk tot het landgoed 's-Heerenvijvers behorende objecten, waaronder een WEEKENDHUIS met PERSONEELSVERBLIJF, een voormalige KOEIENSTAL MET BAKHUIS, een BOERDERIJ, een KAPEL en enkele GRENSPALEN.

Omschrijving

Het gehele complex, inclusief grenspalen, is in 1936-'37 tot stand gekomen naar een ontwerp van de Oirschotse architect Becks. Op het terrein staat verder een buiten de bescherming vallende, sterk gewijzigde boswachterswoning (een voormalig café) uit omstreeks 1880. In 1934 kwam het goed in bezit van Mr. O.M.E. Loupart, een directeur bij de firma Philips. Deze liet op het reeds in 1672 bestaande, omgrachte terrein naast de vijver een weekendverblijf bouwen. Ook de overige beschermde objecten dateren uit deze periode. Na de oorlog heeft het goed zijn recreatieve functie behouden. Bij het huis werd een tennisbaan aangelegd. Omstreeks 1965 is op een eiland in de vijver een folly gebouwd. De middeleeuws aandoende torenstomp is opgetrokken uit Eindhovense kasseien. Sinds enkele jaren is de koeienstal als horecagelegenheid in gebruik.

Waardering

Het landgoed is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de vernieuwing en functieverandering van buitenplaatsen in het Interbellum. Het complex heeft tuinhistorische waarden vanwege de wijze waarop de gebouwen zijn ingekaderd in het oude landgoed. Het complex heeft ensemblewaarden wegens de samenhang van de bebouwing met de inrichting van de landschappelijke tuin. Het complex is gaaf bewaard gebleven.