Complexgegevens

Complexnummer
522233

Omschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit in aanleg mogelijk nog 16de-eeuwse (gedeeltelijk) omgrachte KOP-HALS-ROMPBOERDERIJ (met WATERPUT en WELPUT), een 19de-eeuws KOETSHUIS, een eveneens 19de-eeuwse STOOKHUT, en een mogelijk ook in de 19de eeuw uit ouder materiaal opgetrokken SCHAPEN- annex KLEINVEESTAL. De oudst bekende vermelding van de boerderij dateert van 1732 toen deze in bezit was van Jelte Eyes. Een gevelsteen in de achtergevel van de schuur toont het jaartal 1819 en de initialen van de toenmalige eigenaar Geert Sietses Veldman, een nazaat van Jelte Eyes. In de periode 1920-1936 werd de boerderij verhuurd. In die jaren zijn onder meer de beschilderde deuren met bijbelse taferelen verdwenen en is een groot deel van de oorspronkelijke betegeling met onder meer handgeschilderde tableaus uit het woongedeelte verwijderd. Hiervan zijn slechts enkele fragmenten bewaard gebleven. De niet meer als zodanig in gebruik zijnde boerderij voor gemengd bedrijf is verwant aan het Friese kop-hals-romptype, ligt op een iets verhoogd gedeeltelijk omgracht terrein met boomgaard en is vrij gesitueerd in de 16de-eeuwse polder De Ruige Waard ten noorden van Grijpskerk. De boerderij staat met het de voorgevel van het woongedeelte op het zuiden gericht. De achtergevel van de schuur is naar links en rechts uitgebouwd en vormt zodoende een directe verbinding met de schapen- annex kleinveestal links en het koetshuis rechts achter de schuur. De met elkaar verbonden complexonderdelen vormen aan noordzijde als het ware een breed front en geven zo het achtererf een besloten karakter.

Waardering

Boerderijcomplex bestaande uit een gedeeltelijk omgrachte kop-hals-rompboerderij (met waterput en welput), een koetshuis, een stookhut, en een schapen- annex kleinveestal, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

- Het complex is van cultuurhistorisch belang vanwege de eeuwenlange verbondenheid met 16de-eeuwse polder De Ruige Waard en als voorbeeld van een typologische ontwikkeling.

- Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de karakteristieke, Ambachtelijk-traditionele bouwstijl en vanwege het materiaalgebruik.

- Het heeft ensemblewaarde vanwege de nauwe visuele en functionele samenhang tussen de samenstellende onderdelen.

- Het is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid van het exterieur en van gedeelten van het interieur.