Complexgegevens

Complexnummer
523534

Omschrijving

Inleiding COMPLEX `De Konijn' bestaande uit een LANDHUIS, TUINAANLEG, SPEELHUISJE en een ZWEMBAD met BADHOKJE gerealiseerd in 1916 in opdracht van het echtpaar Allard en Hetty Waller-Pierson, naar ontwerp van de Utrechtse architect D.J. HEUSINKVELD. De TUIN rondom het landhuis is aangelegd in nieuw-architectonische stijl naar ontwerp van Dirk Frederik TERSTEEG. Buiten de aangelegde tuin strekt de tuin zich verder uit als bostuin.

Omschrijving

Het LANDHUIS (1) is bereikbaar via een diep gelegen weg temidden van de bostuin. Rondom het huis is sprake van een vrij formele aanleg bestaande uit twee assen. De korte as aan de voorzijde van het huis wordt gevormd door de rechthoekige tuinaanleg met aan het uiteinde het SPEELHUIS (3). In de hoofdas over de lengterichting van het huis bevindt zich het ZWEMBAD met BADHOKJE (4). Het LANDHUIS met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag en een zolderverdieping afgesloten door een afgewolfd zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen met een bakstenen schoorsteenschacht op beide nokuiteinden. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in rode baksteen. In de gevels bevinden zich vensters met meerruits ramen aan weerszijden geflankeerd door paneelluiken. Het SPEELHUISJE met rechthoekige plattegrond wordt aan de bovenzijde afgesloten door een zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in horizontale houten delen en beslaat de helft van de plattegrond. De andere helft wordt overkapt door het zadeldak. In de gevels bevindt zich een aantal meerruits ramen. Het ZWEMBAD heeft een rechthoekige plattegrond met een niet oorspronkelijke betegeling. Bij het zwembad bevindt zich een douche met oorspronkelijke installatie. Nabij het zwembad bevindt zich een vijfzijdig KLEEDHOKJE opgebouwd uit houten staanders en ruwe planken afgesloten door een vijfzijdig pannendak.

Waardering

COMPLEX `De Konijn' bestaande uit een LANDHUIS, TUINAANLEG, SPEELHUISJE en een ZWEMBAD met BADHOKJE gerealiseerd in 1916 in opdracht van het echtpaar Allard en Hetty Waller-Pierson, naar ontwerp van de Utrechtse architect D.J. HEUSINKVELD. De TUIN rondom het landhuis is aangelegd in nieuw-architectonische stijl naar ontwerp van D.F. TERSTEEG.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven complex gerealiseerd in 1916 in een tuinaanleg.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het complex in het bosrijke buitengebied van Lunteren.

- Van cultuurhistorische waarde als buitenhuis van belang voor de geschiedenis van de Veluwe als vakantieoord.