Complexgegevens

Complexnummer
523783

Omschrijving

Inleiding

Agrarisch complex van T-BOERDERIJ, PERSONEELSWONING, TUINHUISJE en een omheining bestaande uit een bakstenen MUUR met een smeedijzeren HEKWERK.

Het complex is gelegen op het grondgebied van de vroegere schans Nasau-de Voorn. Uit een gevelsteen in het voorhuis van het hoofdgebouw blijkt dat dit gedeelte uit 1889 dateert. Naar verluidt was de opdrachtgever Jan Ariezoon Groenendaal, directeur van een steenfabriek.

Het complex is gelegen in het uiterwaardengebied van de Maas aan de noordwestzijde van het dorp Heerewaarden. De complexonderdelen liggen op een erf dat verder nog bestaat uit enkele nieuwe schuren en een verbouwde oudere schuur, die niet onder de bescherming vallen.

Het complex bevindt zich nog grotendeels in oorspronkelijke staat. In de zeventiger jaren van deze eeuw is het complex bewoond geweest door een communu en zijn er met name in het interieur, waarvan overigens de detaillering nog grotendeels intact is, enige wijzigingen aangebracht.

Complexomschrijving

De T-BOERDERIJ heeft een bedrijfsgedeelte van het middenlangsdeeltype. Het voorhuis dateert van 1889. De overeenkomst in bouwwijze en materiaalgebruik duidt op eenzelfde bouwtijd voor het tussenhuis, met uitzondering van de deur en vensters in Empire-stijl in de rechterzijgevel. Deze kunnen omstreeks 1800 worden gedateerd. De deur zou afkomstig zijn uit de voorgevel van het huis dat ter plekke stond van het huidige tussenhuis. Vermoedelijk is bij de bouw van het voorhuis het huis dat op de plek stond stond van het huidige tussenhuis opnieuw opgetrokken en zijn de vensters en voordeur uit de toenmalige voorgevel in de rechterzijgevel van het huidige tussenhuis geplaatst. De Neo-Classicistische architectuur van het pand is identiek aan die van het pand Hogestraat 26a-28 in Heerewaarden, dat dateert uit 1879. Aangenomen mag worden dat beide panmden door dezelfde architect zijn ontworpen.

De PERSONEELSWONING is gelegen rechts van het voorhuis van de boerderij. Het huisje zou zijn gebouwd in 1742 op een laat 16de-eeuwse kelder. De bouwdatum ligt echter vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw.

De plaats van het TUINHUISJE is vóór de personeelswoning. Gelet op de indeling van de vensters en de daarbij toegepaste materialen, kan het huisje gedateerd worden rond 1900.

Links van de boerderij bevindt zich een omheining bestaande uit een gemetselde MUUR en TOEGANGSHEK

Complexwaardering

Agrarisch complex van T-BOERDERIJ, PERSONEELSWONING, TUINHUISJE en omheining bestaande uit een bakstenen MUUR met smeedijzern HEKWERK.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een herenboerderij uit het eind van de 19de eeuw met als hoofdonderdeel een T-boerderij uit 1889. De onderdelen van het complex zijn wat betreft hoofdvorm en detaillering goed bewaard gebleven en geven een goed beeld van een boerenerf van een welgestelde boer aan het eind van de 19de eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het historisch gegroeide buitengebied ten noordwesten van het dorp Heerewaarden, waarin het een fraai onderdeel vormt vanwege de unieke ligging in het uiterwaardengebied en vanwege de karakteristieke indeling en hoofdvorm van het complex.

-Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke en agrarische ontwikkeling. Het pand is gebouwd op een oudere bouwplaats als huisvesting voor de kapitaalkrachtige eigenaar van een steenfabriek. Steenfabrieken werden in de 19de eeuw op diverse plaatsen in de Bommelwaard opgericht en kenden in de late 19de en vroege 20ste eeuw een grote bloei. Het complex is voorts van belang vanwege de geschiedenis van het fort Nassau-de Voorn, die verbonden is met de bouwplaats van de boerderij. De kelder onder het personeelshuis gaat mogelijk terug tot deze tijd.