Complexgegevens

Complexnummer
523931

Omschrijving

Inleiding

Dit complex uit het midden van de 19de eeuw bestaat uit twee te beschermen onderdelen, namelijk een BOERDERIJ en een SCHUUR. De boerderij is van het hallehuistype met een dwarsgeplaatst woonhuis dat aan één zijde uitsteekt: een zogenaamde krukboerderij op L-vormig grondplan. Waarschijnlijk heeft de boerderij een oudere kern. De schuur heeft een rechthoekig grondplan met drie grote inrijdeuren in de lange gevel aan de straatzijde. Het complex maakt onderdeel uit van een lintvormige agrarische buurtschap die in westelijke richting aansluit op de dorpskern van Heumen. De buurtschap en de dorpskern worden van elkaar gescheiden door de A73. Direct ten noorden van de buurtschap bevindt zich het Heumens Bos. Ten zuiden hiervan stroomt de Maas. Het complex is gesitueerd aan het begin en ten zuiden van de Vosseneindseweg. De vrijstaande boerderij is met de voorgevel gericht naar het dorp en wordt door een strook tuin gescheiden van de openbare weg. De vrijstaande schuur bevindt zich direct achter de boerderij. De schuur staat met de lange gevel aan de straat. Van de erfaanleg is de moestuin voor de boerderij en de omheining in de vorm van een lage meidoornhaag bewaard gebleven. De boomgaard alsmede een bakhuis ten zuiden van de boerderij zijn opgeruimd. De naoorlogse bedrijfsgebouwen op het achtererf vallen buiten de bescherming.

Waardering

Agrarisch complex, bestaande uit een BOERDERIJ en SCHUUR uit het midden van de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een 19de eeuws agrarisch complex dat bestaat uit een krukboerderij van het hallehuistype en een vrijstaande schuur met dwarsdeel. Beide objecten van het complex zijn qua hoofdvorm, gevelindeling, materiaalgebruik, interieurindeling en constructie goed bewaard gebleven. Het complex is van belang wegens de architectonische kwaliteit van het hoofd- en bijgebouw.

- Van stedenbouwkundige waarde als markant gesitueerd onderdeel van een lintvormige agrarische buurtschap ten westen van Heumen die ligt ingeklemd tussen de Maas (zuiden) en het Heumens Bos (noorden). Dit complex heeft ensemblewaarde in relatie met de haar omringende agrarische lintbebouwing van de buurtschap.