Complexgegevens

Complexnummer
524539

Omschrijving

Inleiding

VILLACOMPLEX bestaande uit een woonhuis (1) van het type landhuis, oorspronkelijk genaamd 'Malepartus', tegenwoordig Haeseoord is in 1920 gebouwd door het bouwbureau van Jos Souren uit Den Haag in Cottage-stijl met elementen van de Engelse landhuisstijl. Opdrachtgever was Carel J.A. Begeer uit Utrecht, directeur Voorschotense Zilverfabriek 'Van Kempen en Begeer'. Het SPEELHUISJE (2) is van elders afkomstig en in de jaren 40 van de 20ste eeuw hier geplaatst.

N.B. De houten kozijnen in de voorgevel en deels ook in de zijgevels zijn met roedenverdeling vervangen door kunststof en hardhout. Een tussenwand tussen voorkeuken en keuken is verwijderd. De garage en de schuur op het achtererf zijn voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het terrein waarop het complex gelegen is, is afgekaveld van de voormalige buitenplaats Het Zwarte Hek met geaccidenteerd duinbos. Er staan diverse monumentale zomereiken, waarvan enkele als solitair in de tuinaanleg zijn betrokken. Het huis ligt enigszins schuin georiënteerd ten opzichte van de Groot Haesebroekseweg en heeft aan de straatzijde een breed terras dat via een trap naar het lager gelegen gazon leidt. Aan weerszijden van de trap staat grote in bolvorm gesnoeide taxussen. De borders aan weerszijden van het gazon bestaan voor een deel uit grote groenblijvende heesters en coniferen. Ten oosten van het huis ligt in het bos het speelhuisje.

Aan de westzijde van de tuin ligt een enigszins gebogen oprijlaan die naar een ovaal voorplein voor de op noordwesten georiënteerde voorgevel leidt. Ten noordoosten ligt nabij het huis een riet gedekte schuur uit de bouwtijd die voor bescherming van ondergeschikt belang is. In het verlengde van de oprijlaan ligt ten noorden van het huis een eveneens uit de bouwtijd stammende garage.

Waardering

Het villacomplex 'Haeseoord' met speelhuisje is van algemeen belang vanwege cultuur-, architectuurhistorische en typologische waarde als vrij gaaf voorbeeld van een in grotendeels in hout uitgevoerd landhuis in een voor de bouwtijd kenmerkende Cottage-stijl met invloeden van Engelse landhuisstijl.

Het landhuis en speelhuisje zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het pand heeft grote situationele en ensemblewaarde als complex van ruimtelijk gerelateerde onderdelen aan de Groot Haesebroekseweg, een van oudsher belangrijke doorgaande weg in Wassenaar. Het ligt in een gebied, dat zich vanaf het begin van de 20ste eeuw heeft ontwikkeld tot een cultuurhistorisch waardevol gebied met diverse landhuizen.