Complexgegevens

Complexnummer
525237

Omschrijving

Inleiding

Complex 'Garage Centraal', gebouwd aan de Koornmarkt in 1926 in opdracht van G.C. Jense naar ontwerp van de architect L.C. Kalis. Jense kocht in 1925 het complex Lorrewa, een voormalige blikfabriek op een diep terrein aan de Koornmarkt en de Molstraat. Hij liet de fabrieksgebouwen slopen, waarna een POORTGEBOUW met showrooms voor auto's en bovenwoningen, een aantal GARAGEBOXEN, een dubbele CHAUFFEURSWONING en een REPARATIEWERKPLAATS werden gebouwd. Het met het poortgebouw op de gracht georiënteerde complex staat in het beschermde stadsgezicht van Delft.

Omschrijving

Het complex is gesitueerd op een binnenterrein aan de oostzijde van de Koornmarkt en de zuidzijde van de Molstraat. Het terrein is vanaf de Koornmarkt toegankelijk middels een poortgebouw, waarin in oorsprong een doorrit naar het achterterrein, showrooms en appartementen zijn ondergebracht. In het pand met de twee chauffeurswoningen aan de Molstraat was een tweede poort opgenomen, die vanaf deze smalle straat toegang gaf tot het terrein. Op het binnenterrein bevinden zich aan de noord- en zuidzijde een aantal garageboxen. In de noordoosthoek van het terrein is de reparatiewerkplaats met betonnen schaaldak gebouwd.

Waardering

Het garagecomplex 'Centraal' is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

Het complex is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een specifieke functie verbonden met de opkomst van het gemotoriseerde verkeer, namelijk een vrij vroeg en compleet voorbeeld van een garagecomplex.

Het complex is van architectuurhistorische waarde als een voorbeeld van de late Amsterdamse Schoolstijl, de vroege toepassing van het betonnen schaaldak en vanwege de plaats die het complex inneemt in het oeuvre van de architect Kalis.

Het complex heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de bijzondere ligging binnen het centrum van de stad Delft en de ruimtelijk-functionele relatie tussen de complexonderdelen.

Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.