Complexgegevens

Complexnummer
507869

Omschrijving

Inleiding

Complex van in het totaal achttien middenstandswoningen, verdeeld over vijf bouwblokjes. In 1920 in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd in opdracht van de toenmalige woningbouwvereniging Sint Willibrordus. De woningen maakten onderdeel uit van de invulling van het in 1916/'17 door de gemeentebouwmeester F.G.C. Rothuizen ontworpen uitbreidingsplan, het zogenaamde "Bouwplan I". In 1972 gerenoveerd.

Hoewel het complex als eenheid is ontworpen kregen de bouwblokjes enige individualiteit door variatie in details. Het complex als geheel heeft enige allure door de verzorgde detaillering en de bijzondere vormgeving van het zichtbepalende bouwblok aan de Wulfaertstraat. De bouwblokjes omsluiten een binnenterrein waarop de tuinen en bergingen zijn gelegen en dat via enkele paden vanaf de openbare weg toegankelijk is.

Omschrijving

De woningblokjes met een variërend aantal woningen werden opgetrokken uit baksteen en voorzien van hoge, met rode pannen gedekte daken. De gevels worden verlevendigd door een variatie van geveltoppen, entreenissen, loggia's en dakkapellen. De verzorgde architectuur en uitvoering worden versterkt door de behouden gebleven roedeverdelingen in de ramen en de dakkapellen.

Waardering

Complex van 5 blokjes arbeiderswoningen van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en, door de vormgeving en oorspronkelijke detaillering, architectuurhistorische waarde.