Complexgegevens

Complexnummer
508117

Omschrijving

Inleiding

Traditioneel BOERDERIJCOMPLEX voor gemengd bedrijf, met de naam 'Zorg en Genot'. In 1898 gebouwd ter vervanging van een veel oudere boerderij welke elders op het terrein stond. In zowel de zuidelijke kopgevel van de schuur als in de voorgevel van het huis staat het jaar 1915 vermeld, het jaar waarin de boerderij van eigenaar wisselde. Het complex bestaat uit een traditioneel woonhuis, een grote dwarsdeelschuur in het verlengde ten noorden naast de woning, een varkenshok dwars achter de schuur en een toegangshek. In het verleden stond er een wagenschuur ten noorden en in het verlengde van de varkensschuur. De aan de zuidwestelijke achterhoek van de woning aangebouwde bijkeuken valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

Het BOERDERIJCOMPLEX is traditioneel van opzet en hoort in verschijningsvorm nog tot de negentiende eeuwse boerderijtypen. Met een schuur van ongeveer 45 meter lengte behoort het tevens tot het grotere boerderijtype. Het blauwgrijs geschilderde houtwerk aan de schuren is min of meer karakteristiek voor deze regio en komt in overig Zeeland, waar de zwartgeteerde schuren overheersten, veel minder voor.

Waardering

Het BOEDERIJCOMPLEX is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarden als monumentaal en zowel uitwendig als inwendig vrijwel gaaf en compleet voorbeeld van de rijkere boerderijbouw van rond de eeuwwisseling, als zodanig van zeldzaamheidswaarde. Vanwege de relatief solitaire ligging tevens van belang voor het aanzien van de streek.