Complexgegevens

Complexnummer
512289

Omschrijving

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), KOETSHUIS (3) en TUINMANSWONING (4). Ten noordoosten van de bebouwde kom van Zoelen tussen de Uiterdijk en de rivier de Linge ligt de historische buitenplaats Djoerang. Het huis werd in opdracht van G. Dijckmeester in de tweede kwart van de negentiende eeuw gebouwd en kreeg in 1836 bij verkoop de naam Nieuwe-Wadenstein. Er is een tegenstrijdigheid tussen de kadastrale minuut van 1832 waarop het huis nog niet staat aangeven en de gevelsteen met het jaartal 1823. In 1847 kwam het goed in bezit van de familie Hasselman, die het de naam Djoerang gaven naar een plantage in Nederlands-Indië. Een gedetailleerde kaart van het terrein uit ca.1840 (Collectie Familie Hasselman) toont het goed met hoofdgebouw, koetshuis, tuinmanswoning en boerderij. Achter het koetshuis lag een grote rechthoekige moestuin, waarvan alleen een deel van een koude bak en de tuinmanswoning nog resteren. Naast de moestuin lagen boomgaarden, die thans nog aanwezig zijn. Langs de Linge loopt een smalle strook parkbos met slingerpaden en ten westen van het huis ligt een waterpartij met eiland en lusvormige vijver. Uit potloodtekeningen uit de tweede helft van de negentiende eeuw (Collectie Djoerang) blijkt dat de aanleg met prieeltjes en zitjes was verrijkt. Het hoofdgebouw en de bijbehorende aanleg zijn tegelijkertijd in het begin van de negentiende eeuw op een kaal terrein tot stand gekomen (geen oudere fundamenten). Hoewel door vererving de buitenplaats in verschillende delen is gesplitst, is de historische aanleg in zijn geheel nog goed herkenbaar.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. De buitenplaats ligt op een langwerpig perceel tussen de Uiterdijk en de Linge, de grens loopt om het parkbos en boomgaarden, achter het koetshuis en rondom het huis met parkaanleg.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de eenheid van bebouwing en aanleg die dateert uit de tweede kwart van de 19de eeuw;

- vanwege het hoofdgebouw in Empirestijl uit ca.1823;

- vanwege de kleinschalige aanleg in landschapsstijl met kenmerkende elementen zoals een parkbos met slingerpaden en een waterpartij met eiland en vijver;

- vanwege de visuele samenhang tussen de complexonderdelen.