Complexgegevens

Complexnummer
514393

Omschrijving

Inleiding

In 1875 ter vervanging van oude begraafplaats 'Buiten Wittevrouwen' aangelegde Rooms-katholieke BEGRAAFPLAATS genaamd St. Barbara, met eenvoudige, rechtlijnige aanleg waaraan de graven en met diverse gebouwen uit 1880 in neogotische stijl naar ontwerp van A. Tepe. Het complex omvat de volgende onderdelen:

1. aanleg met het rechtlijnige lanenstelsel

2. poortgebouw met beheerderswoning

3. aula

4. rouwkapel

5. grafmonument van monseigneur van de Wetering (grafnummer 3)

6. grafmonument van Wilhelmina van Linschoten (grafnummer 6)

7. grafmonument Van Gellekom (grafnummer 12)

8. grafmonument Brom (grafnummer 14)

9. grafmonument Van Rossum (grafnummer 30)

10. grafmonument Van Hoorn

Complexomschrijving

In 1875 aangelegde rooms-katholieke begraafplaats, genaamd St. Barbara, met rechtlijnig padenstelsel met aan de Prinsesselaan gesitueerde ingang met afsluitend ensemble gebouwen, te weten een poortgebouw met beheerderswoning, een aula en een rouwkapel, alle gebouwen uit 1880 naar ontwerp van architect Tepe en opgetrokken in neo-gotische stijl met als gemeenschappelijk kenmerk het gebruikte materiaal baksteen, de diverse decoraties in siermetselwerk en de ronde deuren met siersmeedwerk.

Alle gebouwen gelegen aan één van de lanen, de kerk gelegen op de kop.

Op de bergaafplaats diverse karakteristieke grafmonumenten.

Waardering

Rooms-Katholieke begraafplaats met graven en bijbehorende aanleg en diverse gebouwen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een (bij)gebouwen op getrokken in neo-gotische stijl en als onderdeel van het oeuvre van A. Tepe. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van Roomskatholieke begraafplaats rond 1900.