Complexgegevens

Complexnummer
521619

Omschrijving

De 25 oudste woningen van de WONINGGROEP OVERHOVENERHEIDE, 1920, verdeeld over vijf in vormgeving variërende bouwkundige eenheden. Deze arbeiderswoningen vormen het vierde in opdracht van de Woningvereniging Sittard gebouwde complex, gerealiseerd naar een ontwerp van architect Jan Stuyt van Technisch Bureau "Ons Limburg" te Heerlen.

De woningen zijn in lineair verband en in lengterichting langs de Heistraat en de St.Petrusstraat gelegd, in de wijk Overhovenerheide ten oosten van de Rijksweg Noord en in de onmiddellijke nabijheid van het industriepark noord. Aan de Heistraat bevinden zich drie eenheden met 6, 4 en 3 woningen, respectievelijk van het type 33b, 31a en 34a/b; aan de St.Petrusstraat twee eenheden met 6 woningen, respectievelijk van het type 30b en 32b.

De panden zijn gedeeltelijk onderkelderd, tellen twee bouwlagen en een zolderverdieping. Uitbouwen, grotendeels rug-aan-rug gecombineerd, van één laag onder plat dwars tegen de achtergevel. De panden zijn opgetrokken in een traditionele stijl, waarbij de vormgeving van de exterieurs per bouwkundige eenheid variÙert. De woningen zijn opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband, waarbij de gevels van enkele woningtypen ten dele werden gesausd en/of voorzien van gepleisterde vensterlijsten, deurlijsten en gevelornamenten. De interieurindelingen van deze panden vertonen, met uitzondering van het hoekpand Heistraat 67, een sterke mate van gelijkenis. De woninggroep Overhovenerheide werd in 1975 geheel gerenoveerd.

Hierbij werden de schoorstenen, dakpannen, latten, tengels, dakgoten en hemelwaterafvoeren vernieuwd; de kozijnen van ramen en deuren vervangen; de gevels opnieuw ingevoegd; nieuwe dubbele bovendorpels geplaatst. De uitbouwen van één laag onder plat aan de achtergevels kregen nieuwe dakbedekkingen, boeiboorden, dakrandprofielen en werden geïsoleerd. De keukens, sanitaire voorzieningen en plafonds werden vernieuwd. Nieuwe keldertrappen.

Alle sedert 1920 gerealiseerde aan- en bijbouwen, inclusief de in 1966 bijgebouwde betonbergingen, zijn UITGESLOTEN van bescherming.

Waardering

De 25 oudste woningen van de woninggroep Overhovenerheide zijn van cultuurhistorische waarde als een vroege uitdrukking van de een van de opmerkelijkste sociaal-economische ontwikkelingen in de Mijnstreek in de eerste decennia van de twintigste eeuw: de planmatige arbeidershuisvesting. De arbeiderswoningen, gezamenlijk een geheel vormend met een evident niet-stedelijk karakter, zijn tegelijkertijd exponenten van een met deze periode samenhangende typologische ontwikkeling. De woningen zijn van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, representeren het vroege oeuvre van architect Jan Stuyt uit diens werkzame periode voor het Technisch Bureau Ons Limburg, beschikken over esthetische kwaliteiten en zijn opmerkelijk variërend geornamenteerd. Het complex is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van Sittard in de eerste helft van de twintigste eeuw en van betekenis voor het aanzien van de stad. Het complex is in redelijke mate gaaf bewaard gebleven en is van belang vanwege de architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen. Bovendien beschikken de panden over een redelijke architectuurhistorische en aanzienlijke typologische zeldzaamheid.

De woninggroep vertegenwoordigt een algemeen belang vanwege het geheel van voornoemde waarden.