Complexgegevens

Complexnummer
521902

Omschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een BOERDERIJ, een kleine HOOIBERG, een grotere HOOIBERG, een WAGENSCHUUR, een TOEGANGSHEK en een STAL annex KARNSCHUUR. In de stichtingssteen 'D.E.S.G. door J.F. Oltshoorn oud 84 jaar 19 6-3 00'. Het complex is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De boerderij van het dwarshuistype is ingericht op het zelf maken van kaas en boter, en is een vrij laat maar geheel in oorspronkelijke staat verkerend voorbeeld van de Hollandse kaasboerderij. Wanneer na 1900 de bedrijfsvoering veranderd, komt dit type bijna niet meer voor. Het erf wordt van de Oostveenseweg door een sloot gescheiden.

Omschrijving

Complex met een boerderij op een L-vormige plattegrond met een aan de weg gelegen woonhuis onder zadeldak dwars op het bedrijfsgedeelte. Aan de oprit naar het erf bevindt zich een houten toegangshek. De wagenschuur bevindt zich aan de linkerzijde van de oprit, aan het erf, tegenover de boerderij met de noklijn in dezelfde richting. De kleine hooiberg bevindt zich achter de wagenschuur, de grotere achter de boerderij. Ter rechterzijde van de boerderij bevindt zich de karnschuur, door een houten wand verbonden met de in het verlengde gelegen stal.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als element in de agrarische geschiedenis van Zuid-Holland met name vanwege de nog duidelijk afleesbare functie van kaasboerderij, met een karakteristieke agrarische verschijningsvorm uit het begin van de twintigste eeuw.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele relatie die de verschillende onderdelen met elkaar onderhouden.

Het complex is van algemeen belang vanwege de stedebouwkundige waarde gelegen in de beeldbepalende situering in het omringende polderlandschap.

Het complex is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.