Complexgegevens

Complexnummer
523433

Omschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX `Gelderesch', gelegen even buiten de buurtschap Meddo ten noordwesten van Winterswijk. Het complex is gesitueerd in een bocht van de huidige Geldereschweg en bestaat uit een boerderij met een landhuisachtig voorhuis en historische bijgebouwen binnen een erf dat wordt omringd door landbouwgronden, weilanden en bossen. Sinds 1928 heeft de `Gelderesch' de status van landgoed volgens de Natuurschoonwet. De oorsprong van het scholtengoed gaat terug tot in de zeventiende eeuw. Verschillende belangrijke scholtenfamilies woonden op het goed, zoals Tenkink en Büyink. De boerderij bevindt zich nog in belangrijke mate in oorspronkelijke staat.

Complexomschrijving

Het COMPLEX bestaat uit een BOERDERIJ uit omstreeks 1860, met een imposant voorhuis en een aan de rechter zijgevel aangebouwde stalruimte (complexonderdeel A) uit 1919. Ter linker zijde hiervan staat het vrijstaande voormalige SPIN- EN WEEFHUIS (complexonderdeel B), dat in 1933 intern is verbouwd en aan de achterzijde uitgebreid. Op het achtererf staat vlak aan de weg een VAKWERKSCHUUR (complexonderdeel C). Rechtsachter op het erf bevindt zich een KIPPENSCHUUR (complexonderdeel E). Op het erf bevindt zich voorts nog een WATERPOMP (complexonderdeel D) tussen boerderij en weefhuis. Het erf is beplant met enkele monumentale bomen. Voor het huis bevindt zich een deels omhaagde tuin.

Waardering

BOERDERIJCOMPLEX `Gelder Esch'

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een historisch gegroeid boerderijcomplex van een scholtenfamilie, met als hoofdonderdeel een landhuisachtige boerderij uit omstreeks 1860. De complexonderdelen zijn in hoofdvorm en detaillering goed bewaard gebleven en vormen samen een fraai en compleet boerenerf.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het historisch gegroeide buitengebied, waar het vanwege de opvallende ligging in een bocht van de Geldereschweg en vanwege de fraaie hoofdvormen van de complexonderdelen, in hoge mate het landschap stoffeert. De gebouwen bezitten onderling hoge ensemblewaarden door hun verschijningsvorm en functie.

-Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het complex als scholteboerderij, die verbonden is met de economische, agrarische en sociale geschiedenis van Winterswijk.