Complexgegevens

Complexnummer
523756

Omschrijving

Inleiding

Dit BOERDERIJCOMPLEX is op enige afstand van een bocht in de weg gelegen in een noord-zuid (nno-zzw) situering. Het fraai gesitueerde complex bezit nog een onverhard erf aan de rand waarvan zich onder meer een eikenbos bevindt. Een grote, ten zuiden van de boerderij gelegen schuur, is tot woning verbouwd en daardoor zodanig gewijzigd dat deze niet van rijkswege beschermenswaardig is. Het beschermde complex wordt gevormd door de volgende onderdelen: 1. Boerderij 2. Bakhuis 3. Varkensstal 4. Paardenstal

Het complex is gelegen in een oud akker- en weidelandschap met houtwallen en eikenhakhoutbosjes in het gebied Appel.

Waardering

In de periode 1850-1940 historisch gegroeid BOERDERIJCOMPLEX, mogelijk met een oudere oorsprong.

-\tVan architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed en gaaf bewaard in de jaren tussen 1850 en 1940 gegroeid boerderijcomplex bestaande uit een hallehuisboerderij, een bakhuis met kelder en gemak, een varkensstal, en een paardenstal. De hallehuisboerderij dateert in de kern mogelijk nog uit de late zeventiende eeuw en wordt gekenmerkt door een rietgedekt wolfdak en door een voorgevel met vlechtingen alsmede een ten dele gepotdekseld achterhuis. De aanwezige waarden worden nog versterkt door de in de diverse gebouwen bewaard gebleven oorspronkelijke interieuronderdelen.Vanwege de omvang en volledigheid van de bijgebouwen bezit het complex een zekere zeldzaamheidswaarde.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de verschillende onderdelen van het complex gelegen buiten de bebouwde kom van Nijkerk. Het complex maakt deel uit van de agrarische bebouwing in het karakteristieke weide- en akkerlandschap van het landgoed Appel waarmee het in historisch-ruimtelijk zin nauw verbonden is. De objecten zijn met hun historische verschijningsvormen op een karakteristieke wijze gegroepeerd in een bocht van Kamersteeg. Het erf wordt noog geaccentueerd door een beplanting die ondermeer bestaat uit eiken. Het complex is van groot belang voor de instandhouding van het oorspronkelijke beeld van dit historisch gegroeide buitengebied ten zuid-oosten van Nijkerk.

-\tVan cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderijcomplex dat in de periode 1850-1940 haar huidige omvang en vorm gekregen heeft. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van de Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder.