Complexgegevens

Complexnummer
521278

Omschrijving

Inleiding

Het complex met WOONHUIZEN (complexonderdeel 1 t/m 5), een WINKELWONING (complexonderdeel 6) en een POMP (complexonderdeel 7) is gelegen in de driehoek Hoogstraat, Vlasmeerstraat en Akkerstraat. De woningen werden in 1938 gebouwd in opdracht van het echtpaar W. en Ch. E. van Beuningen, dat de leefomstandigheden van de Vughtse bevolking door de bouw van betere woonhuizen wilde verbeteren. Hiertoe richtten zij de Charlotte Elisabeth van Beuningenstichting op, die de bouw van een groot aantal volkswoningen in de zogenaamde "Piekenhoek" realiseerde. Het samenhangende woningcomplex werd ontworpen door architect C. Knuttel, die eveneens betrokken was bij andere bouwprojecten van het echtpaar Van Beuningen in Vught. Het woningbouwcomplex vertoont stijlelementen van het Traditionalisme. De opzet van het volkswoningbouwcomplex met bebouwingsblokken rondom gezamelijke groenvoorzieningen is karakteristiek voor de tuindorpen die in het interbellum in Nederland werden gebouwd. Het woningcomplex telt een vijftal typen woonhuizen, die variëren in omvang en indeling.

Omschrijving

Het complex omvat een aantal woningblokken van drie of meer eenlaags woningen onder zadeldak. Het complex beslaat een globaal driehoekig terrein, afgesloten door de Vlasmeersestraat (oostzijde), de Glorieuxlaan en de Akkerstraat (zuidzijde) en de Hoogstraat (westzijde) en met een extra vertakking aan de westzijde langs de oostelijke zijde van de Fortstraat. Een drietal woningblokken in de Hoogstraat is gelegen aan een plantsoen met een pomp. De overige woningblokken liggen direct aan de weg of worden door een kleine voortuin hiervan gescheiden. Tussen de woningblokken aan de Vlasmeerstraat, Hoogstraat en Akkerstraat lag oorspronkelijk een gemeenschappelijke tuin met volière. Elke woning had daarnaast een eigen achtertuintje, waarin door het echtpaar van Beuningen fruitbomen geplant waren. Daarnaast zijn zowel langs de Vlasmeersestraat als langs de Glorieuxlaan gezamelijke garages gebouwd. Op de hoek Vlasmeersestraat-Hoogstraat bevindt zich een eenlaags winkel met woonhuis. De bebouwing van dit complex vertoont door de opmerkelijke stijl en het materiaalgebruik -gewitte bakstenen muren, daken met groene geglazuurde pannen, houten luiken en ramen met kleine roedenverdeling- een bijzondere samenhang. De oorspronkelijke kleurstelling van de woonhuizen is tot op heden gehandhaafd: witte muren met een zwarte plint, gele kozijnen en groene luiken. Op diverse plaatsen in het woningcomplex is terracotta beeldhouwwerk aangebracht (reliëfs in de zijgevels van woningblokken, pelikaan op pomp) waarvan de symboliek verwijst naar de zorg om het welzijn van de bevolking.

Waardering

Het complex met volkswoningen in de Vughtse "Piekenhoek" is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling; het is een voorbeeld een door particuliere weldoeners gerealiseerd volkswoningbouwcomplex. Het complex heeft architectuurhistorische waarde, als voorbeeld van een volkswoningbouwcomplex in een samenhangende, karakteristiek gedetailleerde traditionalistische vormentaal en door het bijzondere materiaalgebruik. Het complex bezit ensemblewaarde, vanwege de bijzondere betekenis van het woningcomplex wegens de wijze van verkaveling, inrichting en voorzieningen: het vormt een representatief voorbeeld van de verzorgde tuindorpen die tussen de twee wereldoorlogen in Nederland ontstonden. Het complex is van belang wegens de architectonische gaafheid. Tenslotte is het complex van belang vanwege typologische zeldzaamheid.