Omschrijving

MOLENERF DE STER. Historisch houtzagerijcomplex, destijds behorend tot de molens "de Ster" (1721) en "de Bijgeval" (1729). Het complex omvat het terrein c.q. het molenerf van "de Ster", de oorspronkelijk in carre-vorm, gegroepeerde opstallen, die bestaan uit de onderbouw van de molen "de Ster" met houtzagerij en inwendig resterende machinerie, twee bijbehorende houtloodsen, een L-vormige molenaarswoning, een knechtswoning alsmede een - inmiddels verplaatste - open houtloods van de drie bij de vroegere molen "de Bijgeval" aanwezige houtloodsen en overig toebehoren.

Het molenerf-complex heeft de volgende, samenstellende onderdelen:1. MOLENERF, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 335390.

2. HOUTZAGERIJ, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 335395.

3. MOLENAARSHUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 335400.

4. ZUIDELIJKE HOUTLOODS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 335436.

5. NOORDELIJKE HOUTLOODS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 335441.

6. KNECHTSWONING, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 335446.

7. WESTELIJKE HOUTLOODS AFKOMSTIG VAN DE BIJGEVAL, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 335451.

Historisch houtzagerijcomplex van algemeen belang uit oogpunt van industriele archeologie en volkskundige waarde wegens goed bewaard gebleven aanleg, machinerie en karakteristieke open houtloodsen alsook de overige opstallen, waarvan het molenaarshuis tevens van architectuurhistorische waarde is.